Cât de eficiente sunt, de fapt, suplimentele alimentare: ce indică oamenii de știință

de: Ozana Mazilu
23 06. 2022

Iei zilnic multivitamine? Dacă e să ne luăm după sondajele recente, răspunsul este probabil da – aproape trei din cinci adulți din SUA au raportat că au folosit suplimentele alimentare în 2021, iar piața din America de Nord valorează aproximativ 50 de miliarde de dolari pe an, din cele mai recente estimări.

Sunt o mulțime de bani de cheltuit pe ceva care poate nu face prea mult – dar conform unui nou editorial scris de oamenii de știință de la Universitatea Northwestern și publicat săptămâna aceasta în JAMA, asta este exact ceea ce facem cu toții.

„Dacă multivitaminele ar fi cu adevărat bune pentru tine, am ști până acum”, a spus co-autorul Jeffrey Linder, șeful de medicină internă generală în departamentul de medicină de la Northwestern University Feinberg School of Medicine, într-o declarație.

Suplimentele alimentare – bune sau nu?

Editorialul vine în sprijinul noilor recomandări din partea Statelor Unite ale Americii Preventive Services Task Force (USPSTF), care a efectuat recent o meta-evaluare a 84 de studii privind eficacitatea suplimentelor alimentare. Concluzia lor: există „dovezi insuficiente” că administrarea de multivitamine, suplimente asociate sau suplimente unice poate ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare și a cancerului la adulții altfel sănătoși.

În acest sens, un avertisment este important: „Persoanele însărcinate ar trebui să țină cont de faptul că aceste linii directoare nu se aplică lor”, a avertizat co-autorul Natalie Cameron, medic Northwestern Medicine și instructor de medicină internă generală la Feinberg.

„Anumite vitamine, cum ar fi acidul folic, sunt esențiale pentru femeile însărcinate pentru a sprijini dezvoltarea sănătoasă a fătului. Cel mai comun mod de a satisface aceste nevoi este să luați o vitamină prenatală”, a spus Cameron.

„Sunt necesare mai multe date pentru a înțelege modul în care suplimentarea cu vitamine specifice poate modifica riscul de rezultate adverse ale sarcinii și complicații cardiovasculare în timpul sarcinii”.

Acum, sigur, s-ar putea să te gândești, poate că nu există nicio dovadă reală că vitaminele fac multe – dar nu pot face rău, nu?